Vårat mål är att minimera våran negativa miljöpåverkan och därmed bidra till en
förbättrad miljö genom att:
- Uppnå myndigheternas alla olika krav med absolut bästa marginal på våran miljöpolicy.
- Alltid se till att ha leverantörer som även alltid håller bra standarden i myndigheters krav och generellt har bra miljövärderingar.
- Att så gott som det går alltid välja miljöklassade produkter och leverantörer.
- Vi försöker alltid minimera våran avfallsmängd så mycket det bara går.
- Dra ned på våran energiförbrukning, detta på våra lager, lokaler, användning av bilar m.m
- Väljer alltid dom mest miljövänligaste transportmedlen
- Tack vare GPS så minimerar vi alltid körsträckan, undviker trafikstopp och försöker att inte köra så mycket under rusningstid.
- Alla våra anställda blir utbildade 2 gånger per år av miljövetenskaps forskare, som vi går på konferens hos.
- Det går alltid att förbättra sig inom dessa punkter, så vi jobbar ständigt med att försöka hitta lösningar på bästa sätt.
- Våran trafikpolicy bidrar med otroligt lite miljöpåverkan på grund av våra procedurer och våran policy som vi alltid utgår ifrån.
Miljöpolicy ansvar för oss och kunder.
Miljözoner & Procedur.
Merparten av luftföroreningar kommer från utlandet, Sverige är ett väldigt bra exempel på hur man som ett helt samhälle kämpar tillsammans för en bättre miljö och ställer krav för miljöpolicy. Luftföroreningar som orsakas mest i Sverige beståd dock av alla bilar och trafik till den största delen. I och med att vi arbetar i huvudsyfte med just flytt och transport så därmed har vi ett speciellt ansvar att just se till att vi gör vårat bästa till att bidra till en bättre miljö ur alla perspektiv skrivet ovan.
För att alltid vara så bra som vi kan vara inom miljöpolicy och öka våran miljömedvetenhet så jobbar vi ständigt med dessa frågor, det är något som vi som sagt tar väldigt seriöst och vi har även en vagnpark där vi parkerar alla våra efter bilar efter transport och vi går igenom dom veckovis, kollar antal mil körda, hur dom har blivit “behandlade” för att just ständigt förbättre våran miljöpolicy inom detta området. Visst kan detta verka vara lite överdrivet men vi känner att detta gynnar oss alla på alla sätt, om vi alla samarbetar mot ett mål som att förbättra miljön så är vi på Mölndalsflytt väldigt säkra på att vi som ett samhälle kan komma väldigt långt tillsammans.
Transport.
Genom att minimera våran transport mellan kunder så kör vi alltid lastbilar med större skåp, därmed slipper det bli mer än en vända fram och tillbaka från kunden ifall det är en stor flytt där kunden har väldigt många föremål och försöker alltid packa bilen så mycket som går enligt lag och föreskrifter givetvis.
Vårat mål är att alltid försöka köra så lite som möjligt därmed tjänar kunden på det prismässigt också för att det går helt enkelt fortare och det gynnar miljöpåverkan till det bättre genom att bara köra mindre. Detta gör även kunden mycket nöjdare och är anledningen till att vi har så bra rykte om vårat företag runt om i Göteborg.
När det kommer till miljöpolicy och miljöpåverkan.
Att vi som medarbetare gör vad vi kan är alltid ytterst viktigt och vi lägger det största ansvaret på oss, det ända vi kan göra mer än det är att bara upplysa kunden om vad som kan förenkla flytten genom att vi alltid ger tips om hur dom kan förbereda flytten i förväg på så sätt kommer det då gynna miljöpolicyn och hela klimatet, men ansvaret ligger alltid hos leverantören eller firman man anställer att göra sitt bästa för att upplysa sina anställda och kunder.
Visserligen är detta ett jobb som inte är enkelt hela tiden men man bör alltid göra sitt bästa och ha en policy inom företaget som man följer, därav anledningen till att vi har en miljökommitté som alltid gör sitt yttersta för att utbilda resten av personal och alltid hålla sig updaterade inom det senaste inom miljö och klimatfrågor.
Klimatförändringar är en verklighet och vi alla bör göra vårat yttersta för att kunna bidra till en bättre klimat och göra vårt bästa.
Klimatförändringar
Det är en ganska stor skillnad på väder och klimat. Vädret kan vara olika varje dag från olika stunder under dygnet. Ibland är det soligt, ibland är det regnigt ibland snöar det under tider som vi blir förvånade över att det gör. Vissa vintrar är kallare än andra vintrar och vissa är varmare,
på många delar av Sverige så snöar det inte längre. Klimat är en beskrivning av hur vädret har varit på en plats under flera år eller århundraden. För att mäta klimatet behöver forskare samla in data över längre tid. Ofta mäter forskare klimatet i perioder på 30 år eller mer, för att kunna förstå och beskriva klimatet.
Jordens klimat har alltid varierat. Vi har haft perioder där jorden har varit både varmare och kallare. Vi har till exempel haft perioder där stora delar av jorden har varit täckt av is. Tidigare klimatförändringar har tagit flera tusen år, men idag förändras klimatet mycket snabbt.
Jordens temperatur stiger och planeten blir varmare. Det beror bland annat på att vi människor släpper ut mer växthusgaser som gör att den så kallade växthuseffekten blir starkare och växer varje år, därav gör vi vad vi kan göra och upplysa alla andra om vad dom kan göra, så länge alla tar ansvar över sin del som privat person och speciellt som företag så tror jag att vi kan komma väldigt långt på det.
Växthuseffekten är ett naturligt fenomen som forskare genom tiderna pratat om och diskuterat om, detta blir vi upplysta om varje dag på TV-rutan, tidningar och sociala medier. Utan växthuseffekten skulle det inte finnas liv på jorden. Jorden skulle vara mycket kallare än vad den är idag.
Runt jorden finns en atmosfär som består av flera olika gaser, bland annat vattenånga, koldioxid, och metan. Gaserna kallas växthusgaser. De lägger sig runt jorden, och gör så att solens strålar stannar kvar och värmer upp jorden istället för att stråla ut i rymden.
Ungefär som i ett växthus vilket gör att vi på planeten måste värna om detta så gott vi kan för att just fortsätta kunna gå framåt och utvecklas.
När vi människor släpper ut mer växthusgaser blir växthuseffekten starkare och planeten varmare vilket bidrar till negativa konsekvenser.
Vi släpper ut växthusgaser genom till exempel våra transporter vilket är speciellt det vi jobbar med inom vårat yrke som en flyttfirma och industrier och när vi producerar livsmedel.
Att jorden blir varmare brukar kallas för global uppvärmning vilket även medför att isen runt antarktis smälter och vatten nivåerna höjs vilket gör att landmassan blir mindre.
Klimatförändringarna påverkar våra samhällen på många sätt. Till exempel blir extremväder som kraftig torka eller kraftiga regn vanligare detta på grund av all utsläpp vi orsakar. Havsnivån stiger på grund av att världens isar smälter vilket absolut är något vi bör sträva efter att förbättra.
Landområden nära kusten riskerar att hamna ganska mycket långt under vatten och människor kan tvingas flytta från sina hem och byar där dom levt under flera generationer. Klimatförändringarna sker också mycket snabbare än tidigare,
vilket gör att till exempel vissa djur och växter verkligen inte hinner anpassa sig och dör ut, det bidrar därmed till en ekogolisk obalans som inte är bra för planeten.
Att leva miljövänligt och hållbart i vardagen
Sopor och återvinning
Det blir otroligt mycket sopor och matsvinn i Sverige varje år som man skulle kunna fylla landmassor med. Det är lag på att alla som bor i Sverige ska sortera sina sopor och om det på något sätt är otydligt om hur du sorterar kan du alltid läsa om det nästan överallt på internet. Det är också bra för miljön om du sorterar dina sopor givetvis, därav denna miljöpolicy.
Mycket av det vi slänger kan användas till något annat. Det kallas att soporna återvinns, t.ex pantflaskor och om du hyr flyttkartonger från en flyttfirma så rekommenderar vi er starkt att när ni packat upp och är klara med flyttkartongerna att ni ger bort dom till någon annan som skall flyttas, säljer dom eller bortskänkes.
Vi sparar på planetens resurser genom sopsortering och återvinning.
Nära de flesta bostadsområden finns det stationer eller soprum där du ska sortera dina sopor. Det betyder att du slänger matrester, metall, glas, plast och papper i olika behållare detta är bra att man sköter, för då sorteras allt rätt och bidrar till en bättre miljö generellt.
Det finns också andra platser där du kan lämna sopor:
Återvinningsstation
Här ska du lämna förpackningar, tidningar och batterier det brukar vara stora containers där du kan återvinna allt möjligt och folk på plats som arbetar där som kan vägleda dig och visa dig vart du skall slänga det ena och det andra, många föremål innehåller olika sorters material så det är viktigt att ha extra koll på det. Försök att alltid ta dig till det närmaste återvinninscentralen som finns nära dig för att förminska transport distansen. Att anlita en flyttfirma gör det enkelt för dig att få plats med mycket mer saker till återvinningcentralen så slipper du transportera i flera omgångar.
Miljöstation
Alla måste samla in sitt avfall eller sopor som är farligt för miljön just på grund av att det är farligt. Det kan du göra på olika sätt genom att lämna in ditt farliga avfall på miljöstationer återvinningscentraler eller till Samlaren som finns i bland annat butiker. Många gånger finns det en särskild bil som åker runt i kommunen och samlar in farligt avfall.
Återvinningscentral
Här ska du lämna grovavfall och större saker men också farligt avfall, om du är osäker så finns det alltid personal på platserna och det brukar vanligtvis vara öppet från 06 till 18 på kvällarna. Du kan enkelt bara googla “återvinningscentral nära mig” så hittar du den närmaste platsen vilket också gynnar miljön då du slipper köra en längre avstånd. Vanligtvis brukar dessa återvinningstationer ta en entre summa, eller så kan du köpa ett medlemskort där du betalar ca 300kr per kvartal eller så betalar du per transport.
Vatten och avlopp
I Sverige finns det gott om vatten, kranvattnen är av mycket hög kvalitet i Sverige. Kallvattnet är säker att dricka och laga mat med det finns ingen anledning till oro på den fronten. Drick inte varmvatten från kranen. Använd inte heller varmvatten från kranen när du lagar mat, då det innehåller järn och bakterier som inte är bra för dig. Det går bra att till exempel tvätta händerna, städa och duscha med varmvatten från kranen så länge du inte dricker det eller använder det till matlagning.
Vatten från avloppen leds till ett reningsverk inom ditt område, Reningsverket gör så gott dom kan med dagens teknogoli och all utrustning för att rena det, allt går inte att göra 100 procent rent för det är svårt att få bort farliga ämnen från vattnet under rengöringsprocessen. Det är just därför som vi inte får hälla ut mediciner eller farligt avfall i avloppet.
Försök att slänga fett och matolja i sopporna, om det slängs eller hälls i avloppet så kan det orsaka stopp i avloppet.
Energi
All energi och el vi som vi människor använder påverkar miljön väldigt kraftigt
. Det går åt stora mängder energi vid transporter, uppvärmning av byggnader och i industrin. Ofta kommer energin från olja, gas och kol och är inte bra för miljön. För att minska förändringarna i klimatet behöver vi använda mindre energi och välja energi från vatten, vind och sol som är bättre för miljön.
För att bidra till att minska utsläppen kan du åka kollektivt. Det betyder att du tar spårvagn, tunnelbana, tåg eller buss istället för bil. Du kan också välja att åka tåg istället för flyg. Det är också bra att tänka på vad du köper i affären.
Du kan handla saker som är tillverkade nära där du bor, du kan också spara energi i din bostad. Det kan du göra genom att till exempel släcka lampor som inte behöver vara tända och sänka temperaturen på dina element.
Detta kan du göra för att bäst spara på El och Energi
Ibland är det brist på el i Sverige och Europa. Då är elen också dyr. Därför behöver vi använda mindre el.
Om du använder mindre el kan du spara pengar. Det är också bra för miljön att använda mindre el. Om vi alla hjälps åt att minska elanvändningen kan vi också minska risken för elavbrott och påverka elpriset.
Tips för att spara el:
- Sänk värmen på dina element, speciellt om du har elvärme.
- Använd mindre varmvatten, till exempel genom att duscha kortare tid. Du kan också spara varmvatten genom att bara tvätta och diska när maskinen är full.
- Torka dina kläder på torkställning i stället för i torktumlare.
- Stäng av elektronik du inte använder, till exempel TV och dator. Elektronik i standby drar också el.
- Släck lamporna när du lämnar rummet.
- Täta fönster och dörrar.
- Tvätta och diska mitt på dagen eller på helgen. På vardagar mellan klockan 07:00-09:00 och 17:00-19:00 är belastningen på elnätet hög, eftersom många använder el då.
Hållbar konsumtion
I Sverige konsumerar vi mycket jämfört med många andra länder i världen. När vi köper, använder och förbrukar produkter och tjänster påverkar det miljön och klimatet. Kläder, skor, möbler, mat och andra saker som vi konsumerar kräver mycket resurser från naturen för att kunna produceras.
Det behövs till exempel mycket vatten för att odla bomull till kläder. Tillverkningen av produkter och tjänster bidrar också till utsläppen av växthusgaser, som i sin tur bidrar till klimatförändringar.
Vi kan konsumera mer hållbart genom att till exempel låna eller hyra saker, eller köpa och sälja second hand. Många saker går också att laga. Du kan också köpa produkter med miljömärkning.
Ekologiska livsmedel
När du handlar i din mataffär kan du hitta grönsaker, frukt, kött, mjölk och många andra livsmedel som är ekologiska. Det betyder att bonden eller andra som producerar livsmedel har odlat efter speciella regler, för att påverka miljön så lite som möjligt.
Till exempel får de inte använda konstgödsel eller kemikalier som är främmande för naturen. Det är också stränga regler för läkemedel till djur, till exempel antibiotika.
Miljömärkningar
Det finns många olika miljömärkningar. När en produkt är miljömärkt betyder det att produkten når upp till vissa särskilda miljökrav. Exempel på miljömärkningar är Bra Miljöval, EU Ecolabel (EU-blomman), EU:s ekomärke (EU-lövet), KRAV, MSC, FSC och GOTS.
Exempel på ekologisk märkning på livsmedel är KRAV och EU:s ekomärke (EU-lövet).
Närodlade eller närproducerade livsmedel
Livsmedel som är odlade eller producerade nära där du köper dem kallas för närodlade eller närproducerade livsmedel. Att ett livsmedel är närproducerat betyder inte alltid att det är bättre för miljön. Hur en vara odlas eller produceras påverkar ofta miljön mer än hur långt varan transporteras. Det finns flera anledningar till att vilja köpa närodlade eller närproducerade livsmedel.
Du kanske vill stödja producenter och affärer där du bor. Du kanske vill ha så färska produkter som möjligt. Du kanske vill undvika att varor transporteras långt.